2020. 01. 15.

Jennifer L. Armentrout: The Burning Shadow - interjú

Író: Jennifer L. Armentrout 
Cím: The Burning Shadow 
Sorozat: Origin 2.
Kiadás éve: 2019.10.08.
Fülszöveg:  
Amikor Evely Dasher találkozik Luc-kal, fejest ugrott a Luxen világba - csak hogy rájöjjön, sokkal inkább része annak, mint hitte. 
Mert nem csak a Luxeneknek van rejtett múltja. Rés van Evie emlékezetében, hónapokat vesztett el az életéből és az az érzése, történt valami, amire nem emlékszik és senki sem hajlandó elárulni neki. Ki kell deríteni az igazságot arról, ki is ő - és ki volt. De minden válasz csak újabb kérdésekhez vezet.
Ahogy az igazságot kutatja, egyre közelebb kerül Luc-hoz, az Origin-hez, aki mindennek a középpontjában van. Erős, arrogáns, embertelenül gyönyörű, extrém módon veszélyes... és valószínűleg szerelemes belé. De még, ha Evie is szereti, nehéz eldönteni, hogy hozzá vonzódik vagy a lány emlékéhez, aki már nem létezik.
És mindeközben új fenyegetés bukkan fel:  halálos vírus jelenik meg, amit a kormány szerint a Luxenek terjesztenek. Egy szörnyű betegség, ami megváltoztat mindenkit, akihez hozzáérnek, és a pánik egyre inkább terjed az országban.


Tehát tavaly megjelent a népszerű Luxen sorozatod spin-off-ja, a Legsötétebb csillag. A luxenek felemelkedésének és bukásának eseményei után zajlik, és a rajongók egyik kedvence, Luc főszereplővé lép elő. Hogyan reagáltak a rajongók a jóképű idegenek történetének folytatására? 
Nagyon izgatottak voltak, hogy visszatérhetnek a világba, ami egyszerre ismerős és új számukra, hiszen nem ismerik a megszállás utáni időket. Sok olvasó számára ez olyan, mintha régi barátokat látogatna meg, amikor felbukkannak bizonyos szereplők a Luxen sorozatból.
Forrás
 

Most már a Burning Shadow érkezik októberben és szinte közvetlenül a Legsötétebb csillag eseményei után veszi fel a fonalat. Azonnal folytattad az írást? Vagy volt egy kis szünet a kettő között?  
Közel egy év telt el a megírásuk között. Mindig szükségem van egy sorozat két része között egy kis szünetre. Bárcsak tudnám egyből folytatni. Nagyon irigylem azt, aki erre képes! 

Az Origins sorozat új részében Evie és csapata egy vakcinától egészen mássá változnak. Kellett különleges kutatást végezned a genetikai módosítás folyamatáról? 
Valójában, utánanéztem, hogy bizonyos vírusokat, mint például a módosított adenovírust a rák legyőzésére alkották-e meg, vagy inkább génterápiára. Mármint persze ez a cél, de van úgy, hogy mondjuk egy betegségből biofegyvert állítanak elő. Sok mindent megnéztem.  

A regény során sok régi kedvencünket láthattuk, mint Daemon-t & Katy-t és Dawson-t & Beth-t. Az Ellenállás megjelenésekor (2014-ben) már tudtad, hogy merre tartanak az életben? 
Általános elképzelésem volt, de sok részlet nem volt tiszta, amíg nem kezdtem gondolkozni az Origin sorozaton, és Istenem, az 2014-ben volt? Öregnek érzem magam. 

Év elején jelent meg a Storm and Fury, a Harbingers sorozat első része és a Komor elemek sorozat spin-off-ja. Ezúttal a 18 éves Trinity-t követhetjük nyomon, különleges képességgel, akit az Őrség védelmez. Mi ösztönzött arra, hogy visszatérj a vízköpők világába? 
Mindig azt éreztem, hogy azt a világot sok különböző módon lehetne bővíteni és vissza akartam térni Zayne-hez.
Forrás

A Storm and Fury-ban a közönségnek új fajokat mutatsz be és szörnyen szomorú háttértörténetet kap a főhős. Amikor megszületnek a szereplők, előbb a hátterüket képzeled el vagy a jellemüket? 
Számomra a háttér sztori az első, utána jön a személyiség. Nincs életút anélkül, hogy tudnám, honnan jöttek. 

Trinity egy Retinis Pigmentosa (RP) nevű betegségben szenved, amitől lassan megvakul, ezt nálad is diagnosztizálták az elmúlt években. A könyv megjelenése óta számos kritikus dicsérte és úgy jellemezték, mint egy kis friss levegő a YA műfajban, amiért arra fókuszál, hogy a főszereplő beteg, mégis erős karakter, és a kevésbé ismert állapotra is koncentrál. Mennyire fontos a kiadói ágazatban, hogy nagyobb változatosságot egy ilyen benyomásokra hagyatkozó közönség számára? 
Szerintem nagyon fontos, hogy a könyvek tükrözzék a körülöttünk lévő világot. Meggyőződésem, hogy a könyvek nem csak gazdagíthatják az életet, hanem gyakran életet is mentenek. Mentőmellény olyan számára, aki éppen fuldoklik, és mindenki képes megtalálni önmagát a könyvekben. A világban számos fogyatékosság létezik, amik mások számára nem mindig láthatóak. Az olyan betegségek, mint az RP nem csak ritkák, de kevés ember érti vagy fogja fel, hogy egy egész világ létezik a látás és a vakság között. Szerettem volna olyan szereplőről írni, akik valamilyen formában betegek, de nem csak ennyiből állnak. Végtére is, nem csak ennyiből állok. Egy részem, nekem és a történetemnek, de nem ez minden. Remélem, hogy vannak fantasy, paranomális és kortárs könyvek, amik különféle beteg embereket mutatnak be, ahol a történet nem csak arról szól, hanem arról is, hogyan élnek vele és győzik le azt. 

Változtatott valamit a diagnózis az írásmódodban? 
Eleinte motivált az írásra, hogy írjak és írjak még többet. Bennem volt a félelem, hogy egy nap már nem leszek erre képes, ezért minden ötletet ki kell írnom magamból. Végül el kellett ezt engednem. Nem tudom ugyanúgy használni a számítógépet, ahogy régen, ez kicsit lassít.

A regényeid ismertek a parázsló indulatokról, az előtérbe kerülő akciódús
Forrás
eseményekről, ami mögött mindig meghúzódik a románc lehetősége. Követsz egy bizonyos „formulát” vagy csak haladsz a szereplőkkel?
 

Úgy gondolom mindig van valamilyen formulája a könyveknek, akár beismerjük, akár nem, de én is olvasó vagyok, aki szereti összeboronálni a szereplőket, tehát amikor könyvet írok, mindig eszemben van. Azt is szeretem, ha egy kapcsolat viharos. És néha több a parázs, mint az akció és az akció, mint a parázs. Amerre a szereplők visznek.

Minden YA regények középpontjában egyedi főszereplők vannak, akár különleges képességgel vagy természetfeletti léttel. Ha lehetne szuper erőd vagy különleges képességed, mi lenne az és hogyan használnád? 
Istenem, ez nehéz kérdés. Félelmetes lenne használni a Forrást. Embereket tudsz vele gyógyítani! Fegyverré válnál, hamar kimeríteném.

Dolgozol épp valamin, amiről beszélhetsz? 
Épp befejeztem a harmadik Origin könyvet és vannak még folyamatban újdonságok. Szorítsatok nekem!

Még egyszer köszönöm, hogy leültél és megválaszoltad a kérdéseimet. Alig várom, hogy olvassam Trinity és Evie történetének folytatását. Sok szerencsét a Burning Shadow könyveddel, nagyon szerettem és izgatottan várom, hogy végződik a történetük. 
Köszönöm, hogy támogatod a regényeimet, hogy megosztod az olvasóiddal és hogy itt lehettem!

2 megjegyzés:

  1. Mikor jon ki a Burning Shadow magyarul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs pontos információnk. :( Legutóbb annyit írt a kiadó, hogy szerződtek rá, tehát érkezik magyarul, a mikor kérdőjeles. Saját véleményem szerint idén megjelenhet (jó tudom, hogy sok idő van még az évből, de na. :D )

      Törlés