2020. 02. 18.

Kedvenceink közelebbről 40. rész - Jeff Wheeler


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni nektek. :)

A Királyforrás ifjúsági fantasy sorozatát hozta el nekünk a Könyvmolyképző kiadó, a magyar közönség így ismerte meg az író nevét.


Jeff Wheeler (1971, New Jersey)
Jeff Wheeler korán nyugdíjazta magát az Intel-nél 2014-ben, hogy teljes állásban író lehessen. Férj, öt gyerek édesapja, és az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának híve. A Sziklás-hegységben él. Könyvei ötször kerültek fel a Wall Street Journal bestseller listájára és több, mint 4 millió példányban keltek el. Regényei számos nyelven jelentek meg például olaszul, kínaiul, magyarul, törökül, lengyelül, spanyolul, oroszul és németül.
A Deep Magic alapítója: a tiszta fantasy és a sci-fi elektronikus magaziné (www.deepmagic.co), negyedévente jelenik meg lenyűgöző novellákkal és előzmény fejezetekkel.
Jeff-fel gyakran lehet találkozni az Emerald City Comic Con és a New York Comic Con írói konferenciáin.
Gyerekkora: Neptune Township-ben, New Jersey-ben született 1971-ben, de nem emlékzik rá. Kis korában Szilikonvölgybe költöztek és számítógépek, high-tech kütyük világában nőtt fel, mióta az eszét tudja. Apja a Hewlett Packard-nál dolgozott és sok felszerlés, forrasztó pult volt az otthonukban. A szekrényben tartottak egy öreg HP9845-ös gépet, amin imádott játszani. Egy sakkjátszma órákig tarott… nos, legalábbis addig tartott a gépnek lépnie. Emlékszik, hogy egy öreg telefonon modemet használt a csatlakozáshoz gyerekként.

Pár infó még az Írónőről:

Mennyire volt nehéz döntés hátrahagyni a munkádat és lecserélni az írásra?
Ez a hit ugrása volt, de nem volt egyszerű. Csak akkor hoztam meg a döntést, amikor aláírtam a második könyvemre a szerződést és láttuk, hogyan teljesít az első könyv. A feleségem és én szeretünk minden évben leülni és 1, 5 és 10 éves célokat tűzni magunk elé, valamint felülvizsgálni azokat. Az egyik 5 éves célom e teljes munkaidős írás volt. És megtörtént. Akkortájt nagyon ambiciózusnak éreztem magam.

Ha a forrás megáldana valamilyen képességgel, melyiknek örülnél és miért?
Forrás
Tinikoromban szerettem olvasni és írni is szerettem volna könyveket. Az írás készségével megáldhatna a forrás, és hogy az emberek úgy érezzék, valódiak a történetei.

Be kell vallanom hatalmas rajongó voltam és vagyok, ezért meg kell kérdeznem. A D&D-ben mi volt a választott osztályod és kasztod? Mindig ugyanazt a nevet használtad?
Oké, kissé kockák vagyunk? A kedvenc karakterem egy fél elf tolvaj volt, Jared Ray Blackman. Nem voltam túl jó akkoriban a névválasztásban. Ez volt a kedvenc osztályom a kitérő képesség miatt, mert ha megütnek, akkor is van még esély arra, hogy nem találnak el. Imádtam és volt pár szép menekülésem. Ebből a szereplőből lett Jaerod, a bölcs Slpeepwalker mentor a Landmoor regényemben, ami a fiatalkori D&D kampányomon alapult.

Tudsz valamilyen módon azonosulni Owen-nel, a Királyforrás sorozat főszereplőjével?
Sok módon. Először is, a fiam inspirálta (beleértve a fehér hajfoltot). Álmodtam róla szereplőként. De az új Királyforrás sorozatban, ő már apuka, hozzám hasonlóan és így könnyebben kapcsolódok hozzá és a vágyaihoz, hogy visszatérjen a családjához.

Forrás
Szoktál értékeléseket olvasni? Válaszolsz rájuk?
Nyomon követem és elolvasom őket. Különösen az Amazon-on lévőeket. Válaszolni inkább Facebook-on, Twitter-en, e-mail-ben vagy a blogomonon szoktam. Amikor fiatalabb voltam, gyakran írtam a kedvenc íróimnak. Imádtam visszajelzést kapni tőlük. A világot jelentette nekem. Tehát megpróbálom ezt én is visszaadni. Plusz, nagyon jó hallani a rajongókról.

Mi a kedvenc bűnös élvezeted?
Különböző korszakok drámáit szeretem nézni (Austen, Dickens, olyan filmeket, mint az Amezing Grace, Somewhere in Time stb…). Mindig keresek valami újat. Reménytelenül romantikus vagyok, tudod.

Mi az ideális környezet számodra az írásra?
A Grand Teton-ra látok az én kis barlangomból. De hogy őszinte legyek, nem a kilátás inspirál. Csendre van szükségem és a zavaró tényezők kizárására, így egy fehér zajgépet használok és zajszűrős fejhallgatót. Furcsán hangozhat, de működik és gyorsabban hangolódok az írásra, mint bármi mással.


Végül pedig a könyvei:


Az önálló kötetekkel kezdem a sort, mert legelső műve is az. Első alkotása egy meseköny, a Wishin Lantern, ami 1999-ben jelent meg. A történet Hickem Tod világába kalauzol, ahol felfedez egy elvarázsolt lámpást szülőfölde szívében, amibe egy tündér esett csapdába. a Landmoor című fantasy regény 2003-ból. Thealos Quickfellow az Avisahn királyságból, elhagyja otthonát, hogy első kézből tapasztalja meg a bandita lázadás fenyegetését. Élete akkor változik meg, amikor találkozik a titokzatos Jaerod-dal. Ő lehet számára a kulcs, amivel Everott – a hatalmas ősi varázslat - tiltott oldalát megláthatná. 2004-ben is megjelent egy fantasy regénye a Silverkin. Nincs egy sorozatként említve az előző regénnyel, de láthatóan kapcsolódik a kettő. Landmoor katakombáiba temették a Silverskin-t, egy ősi talizmánt, ami képes legyőzni minden tiltott varázslatot. Thealos-nak joga van hozzá, de nem ismeri milyen következményekkel jár, ha használja. Ezért előbb tanulnia kell. Most ugrunk egy nagyot az időben, 2015-ben megjelent egy Muirwood képregény, a sorozatról lentebb olvashattok. Ez egy újabb fejezete annak, ahol Maia-t a Comoros király lányát száműzik megfosztva rangjától. A világában tiltott nőknek mágiát használni, ő mégis megtanulta. És épp ezért apja veszélyes küldetést bíz rá. És 2016-ban indult az bejegyzés elején is említett Deep Magic magazin, ebből 1-2 borítót mutatok nektek. 
Térjünk át a sorozataira, 2011-ben jelent meg a Legends of Muirwood 3 részes fantasy első kötete. Muirwood ősi és misztikus földjén Lia nem ismer mást csak a szolgaéletet. Napjait konyhai rabszolgaként tölti Aldermaston-ban és csak álmodozhat arról, hogy írjon és olvasson. Az élete aznap változik meg, amikor a konyha köszübén hagyják Colvin-t, akire a seriff vadászik. A lánynak menekülnie kell és elrejtőzni, hogy mindkettőjük megvédje. 2013-ban újabb fantasy trilógia indult, a Whispers from Mirrowen. Tyrus arra tette fel életét, hogy elűzze a királyságot sújtó pestis járványt. Úgy véli a választ Scourgelands elátkozott erdeiben találja meg, de első expedíciója kudarcba fulladt és csapatának nagy része ott hagyta a fogát. Most unokaöccsét, Annon-t, akinek veleszületett mágikus képességei vannak és Paedrin-t a harcos szerzetest igyekszik meggyőzni, hogy tartsanak vele célja eléréséért.

2015-ös ifjúsági fantasy sorozatában visszatérünk Muirwood-ba, a Covenant of Muirwood 3 részes és egy kiegészítő novellás szériával. A képregény is ehhez készült, főszereplőnk a Comoros szigetek száműzött hercegnője, a trón örököse. A lány veszélyes küldetésre indul, népe megmentéséért, túléléshez pedig a titkon tanult varázslatokat kell használnia. Leghosszabb sorozata a 6 részes hazánkban is elundult Királyforrás, amihez 3 előzmény is készült és ifjúsági fantasy a műfaja. Főhősönk az igen fiatal Owen, aki apja árulásáért a király fogságába kerül. Amikor újabb bizonyíték lát napvilágot, a fiúnak leleményesnek kell lennie, hogy elkerülje a halált és csak egy titokzatos nő lehet a segítségére.


Legutóbbi lezáródott sorozata az 5 részes Harbinger címet viselő ifjúsági fantasy. Cettie és Sera ellentétes világból jöttek. Fent az égbolton kastélyokban kiváltságos életet élnek, titokzatos varázslatot használva. Akik a földön élnek gyárakban dolgoznak, és nem engedhetik meg maguknak, hogy megtanulják a varázslatot. Cettie-t örökbefogadja egy admirális, ezzel megismeri az égi világot, de nehéz beilleszkednie. Sera hercegnőnek született, de szeretné látni az árvákat, akik azért dolgoznak, hogy jobb életük legyen. Egyikük se találja helyét a világban. Idén, 2020-ban jelnt meg a The Grace Kingdom fantasy sorozat első része, és érkezik a második is. Bingmei árvaként a helyi uralkodó zsoldos csapatának tagja lett. Új megbízást kapnak, meg kell keresniuk a gleccser völgyben eltemetett elveszett palota kincseit. Enchion, a Grave Birodalom császára régóta bezárták, és a lány akaratlanul felébresztette és nincs más célja most, mint megakadályozni Bingmei-t küldetése sikerében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése