2020. 02. 27.

Mariana Zapata: Szívvel a falnak

Író: Mariana Zapata
Cím: Szívvel a falnak
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2019.
Terjedelem: 608 oldal
Fülszöveg: 
Ha Mr. Darcy amerikai focizna…Vanessa Mazur pontosan tudja, hogy helyesen cselekszik. Nem is érzi rosszul magát azért, mert felmondott. Asszisztensi/házvezetőnői/tündérkeresztmamai állását a szövetség legjobb védőjátékosa mellett mindig is átmenetinek szánta. Nagy tervei vannak, melyek között nem szerepelt az extra méretű alsógatyák mosása, legalábbis nem élete végéig.
Így amikor Aiden Graves bekopog az ajtaján, és azt kéri tőle, hogy jöjjön vissza hozzá, teljesen ledöbben.
A „winnipegi nagy fal”-ként ismert pasas két évig a köszönését sem fogadta, a születésnapjáról is megfeledkezett. Most pedig? Valami egészen elképesztő dologra akarja rávenni.
Mit válaszolhat az ember lánya annak a férfinak, aki megszokta, hogy mindig megszerzi, amit akar?
Hol a határ az ellenszenv és a szerelem között?
Tantrikusan izgalmas, hosszan bontakozó románc.
Éld át a tüzét!


„Azt viszont senki sem meséli el neked, hogy a céljaid felé vezető út nem egyenes, inkább egy labirintusra hasonlít. Megállsz, elindulsz, meghátrálsz, befordulsz néhány rossz sarkon, de ami a lényeg: soha nem szabad elfelejteni, hogy van kijárat. Valahol legalábbis van.”

Annyira érdekes a fülszöveg felvezetése, „Ha Mr. Darcy amerikai focizni…” Nagy történelmi romantikus rajongók vagyunk, úgyhogy már itt felkaptuk a fejünket. Tényleg érezhető a hasonlóság a két regény között?
P: A Büszkeség és balítélettel a TV-ben ismerkedtem meg, és csak jóval később olvastam el a regényt, amit nem tudtam igazán szeretni. Viszont ott is mély nyomot hagyott bennem Elizabeth és Mr. Darcy nem éppen sablonos szerelme. A férfi szinte végig titkolja, hogy érdeklődést mutat a fiatal lány iránt, de a könyv végére minden jól alakul. Aiden-en is nehéz
Forrás
kiigazodni, a legtöbb jelzése alapján nem, hogy érzései nincsenek Vanessa iránt, de még csak kedvelni se kedveli. Viszont figyelmesen olvasva vannak mégis apró jelek, amiket felfedezve felderült a szívem, hogy na, csak lesz itt valami, és ezek az apró morzsák éltettek végig.

I: A szerelem ott talál rá az emberre ahol nem is számít rá. Mr. Darcy is olyan nőbe szeretett bele, akibe sose gondolta volna, mégis Lizzy-nek sikerült elrabolni a szívét, elsőre nem igazán barátságosan indul a kapcsolatuk, de mondjuk ez nem is csoda ha két ennyire konok ember "csap össze". Pont ez miatt olyan szép az ő szerelmük története, a sok félre értések után képesek arra, hogy meglássák mi is lakozik igazán a másikban, félre tudják tenni az eddigi téves benyomásokat, esélyt adjanak egymásnak előítéletek nélkül. Itt a nagy kérdés. Miben hasonlít a Szívvel a falnak története a Büszkeség és balítélethez? A szereplők itt a kulcs :) Aiden pont olyan mint Mr. Darcy, egy gazdag férfi, aki nem mutatja ki az érzelmeit, kemény fejű, konok ember. Akinek nem könnyű a szívébe férkőzni, le kell fejteni az őt körül vevő rétegeket ahhoz, hogy megismerjük a szerethető énjét. Vanessa is egy erős hősnő, aki nem olvad el azonnal ha meglát egy feszesen dagadó bicepszet. Megvannak a céljai az életben, azon van, hogy ezeket véghez is vigye. Kettőjük kapcsolata nem boldogan indul, beosztott és főnök viszony ez, ami szépen lassan sokkal mélyebbé válik, utána pedig nincs megállás. Ők is ott találják meg végül a boldogságot ahol sohasem gondolták volna.

„Vannak azonban olyan dolgok az életben, amiket csak akkor tehet meg az ember, ha kilép a komfortzónájából, és kockázatot vállal.” 

A „winnipegi nagy fal”, annyira találó Aiden beceneve, mind játék, mind személyiség szempontjából. Ez a zárkózott férfi közel került hozzánk? 
P: Aiden beceneve tökéletesen tükrözi az egész személyiségét. Lehetetlenségnek tűnik megközelíteni, de kemény munkával az ő szíve is elérhető. Szeretem, amikor két ellentétes személyiség kerül össze, mert a szürke Aiden mellett még inkább kontrasztos volt Vanessa nyitott, vidám természete. Tetszett gyakorlatias jelleme, ahogy nem csinál nagy ügyet egy problémából, hanem rövid úton megoldja azt. Az elérhetetlenséget fokozta az is, hogy nem
Aiden (Forrás)
sok konkrétumot tudtunk meg a múltjáról. Olykor-olykor kaptunk pár mondatot, de itt nem volt az eddig megszokott teljes megvilágosodás a szereplővel kapcsolatban. Összefoglalóan megismertük röviden a múltját, de olvasás után is úgy érzem, hogy felénk, olvasók felé nem omlott le az a nagy fal, hanem csak az arra méltó személy, Vanessa számára.

I: Aiden első látásra egy igazi pokróc, egy híres amerikai focista, elhivatott vegetáriánus férfiú (erről jó sokszor olvashattam), akinek fontos a mindennapi rutin, hogy valaki ott legyen mellette intézze az ügyeit. Érzelmet nem lehet leolvasni az arcáról, az elején nem is sok megnyilvánulást kaptam tőle ezen a téren. Ő az a csendes megfigyelő aki a szeme sarkából nézi az eseményeket, a szája rezdülésében pedig a nemtetszést fedezném először fel, mint egy kialakult molyos görbületét. Pont ezek a férfiak azok akiket a szívük mélyén kenyérre lehet kenni, csak meg találni hozzá azt a személyt aki ezt el is tudja érni. Éreztem, az elején, hogy ez a nemtörődömség csak egy páncél, amivel magát védi. A múltjáról nem sok minden derül ki, ez is dob a rejtélyes csáberején. Jó volt látni, ahogy a maga módján próbálkozik Vanessa irányába nyitni :) Díjaztam benne, hogy nem olyan aki egyből a lábak közé szeretne bejutni, olyan gáláns férfi aki nem a nemes szervével gondolkozik. A történet felétől már sokkal jobban beindulnak az események, onnantól fogva szinte már azt vártam mikor vallja már meg ez a nagy mamlasz mit is érez valójában. Jó volt megismerni a szerethető énjét is, egy nagy gyerek, aki apró gesztusokkal is boldoggá lehet tenni.

„Az évek alatt a vonzalmam teljesen átalakult, és ma már csak egyetlen dolog miatt lelkesedem érte – helyesbítek: értékelek benne, egészséges, normális mértékben –, ez pedig a munkamorálja.
Meg az arca.
És a teste.”
 

Vanessa Aiden-hez képest csupa szív egyéniség, dacára minden múltbeli sérelmének. Jól döntött, hogy belement az egyezségbe? 
P: Nagyon szeretem az ennyire dolgos szereplőket, akik szeme előtt lebeg a cél, amit el akarnak érni és azért mindent megtesznek. Nem várja, hogy az ölébe hulljon minden, tudja, hogy csak ő maga lehet saját szerencséjének kovácsa. Aiden-nél a jó fizetés miatt dolgozott, lenyelt minden sérelmet, viszont nála már ekkor kezdett kialakulni a kötődés. Amennyit a férfin lehetett látni, nem csoda, hogy Vanessa-t meglepetésként érte az ajánlat. Én valószínűleg vágnék bele egy ilyen egyezségbe, de az ő helyzetében egészen érthető és mivel
Vanessa (Forrás)
nem kihasználni akarja a játékost, miért ne? A lány a mesélőnk, így sokkal jobban belelátunk a személyiségébe, amit kifejezetten megszerettem. Nővéreinek köszönhetően gyűlt bennem a harag, olvasás közben, nagyon utálom az igazságtalanságot és az ok nélküli gonoszkodást. Legjobban talán épp azt szerettem benne, hogy mennyire jól, igazi felnőtt módjára kezeli ezeket a helyzeteket és próbálja kerülni azokat. 
 
I: Vanessa a mesélőnk, az ő szemén keresztül ismerjük meg a történetet. Nagyon megkedveltem az ő karakterét, mert egy igazán talpra esett lány, akinek meg vannak a céljai az életében. Ezek eléréséért mindent meg tesz. A családi háttere elég borzalmas, minden elismerésem az övé, hogy ezek mellett belőle mégis egy normális kedves nő vált. Aiden-nel való kapcsolata először szimplán munka kapcsolat, ahol ő a mindenes, intézi a rajongókat, készíti az ételt, rendbe tartja a háztartást, olykor még sofőr szerepét is betölti. Nem ez volt álmai munkája, de a jó fizetés miatt sokáig elviseli, hogy a pokróc főnöke levegőnek nézi őt. Az egyik kedvencem volt, amikor nem tűr tovább, és szépen elmondja a véleményt aztán elhagyja a terepet. Nagyon meglepődik amikor a férfi feltűnik az ajtaja előtt, mindjárt egy eszement ötlettel áll elő. Nem hiszem, hogy én bele mentem volna Aiden tervébe, de mindenkiből mást hoz ki egy adott helyzet. Az Írónő itt megmutatta mivé is alakulhat egy főnök beosztott viszony, milyen változáson esnek át szereplőink. Vanessa is próbálgatja a határait, nem csak érzelmi téren :) Azért valljuk be más is elcsábulna ha ilyen férfi mellett töltené a mindennapjait mint hősnőnk. Olyan jó volt, ahogy kezdte ő is megadni magát az új érzéseknek. Én is szerettem a bevállalósabb hajszíneket, volt ilyen korszakom nekem is, örültem, hogy Vanessa is hajlik erre.

„A hüvelykujjammal még mélyebbre ástam, el is nyertem egy halvány mosolyt attól a férfitól, aki úgy osztogatta őket, mintha aranyjegyek lennének a Charlie és csokigyárban.” 

Nem szokásos instant románc a kapcsolatuk, de élveztük ezt a fajtát is? 
P: Lassan, szinte rejtett módon bontakozik ki a szerelem, aminek szemtanúi lehetünk. És valahogy a sok tipikus romantikus sztori között jólesett most nem arról olvasni 600 oldalon keresztül, hogy főszereplőink meglátják egymást, azonnal egymásba szeretnek, majd elmélyülnek még jobban az érzelmek pár hülye konfliktussal tarkítva. Itt senki se siet, tényleg láthatjuk az egész folyamatot, ahol Vanessa kezd ráébredni, hogy a
Forrás
munkakapcsolatból kialakult barátság lassan valami többé válik. Máskor nem kedvenceim a hosszabb leíró részek, itt valahogy mégis olyan természetesnek éreztem az egészet, olyan hétköznapinak. Tényleg teljesen olyan volt, mintha velük éltem volna én is.

I: A főnök beosztott kapcsolattal nem először találkozom, már többen is nyúltak ehhez a témához. Tetszett ahogy az Írónő hozzányúlt, és felépítette kettőjük kapcsolatát, nagyon lassan a közömbösség álcájától eljutunk a barátságig, majd a sokkal komolyabb érzelmekig is. Nem volt könnyű menet, jó pár fejezetnek el kellett telnie ahhoz, hogy az érzelmekről tanúságot kapjunk, de engem ez egyáltalán nem zavart. Nem kell mindig arról szólnia egy könyvnek, hogy hányszor, éppen hol esnek egymásnak a párosunk. Valamikor ha jól van az tálalva sokkal jobb az érzelmek lassú folyásán keresztül megélni azt. Ehhez nagyon értett Mariana, hétköznapi élet eseményeivel töltötte meg a lapokat, amelyeket mi is átéltünk már a kapcsolataink során, mindenbe kaptunk betekintést, a félre értésektől kezdve, az aranyos mosolyt arcra csaló pillanatoktól, a szikrák pattanásáig. Volt miért szurkolni is :) meg melengette a lelkemet kettőjük kapcsolata, ez miatt lett számomra kedves ez a történet.

„– Ott van az otthonom, ahol te vagy. Miattad bárhová elmennék, ahová csak szeretnéd.” 

Elég hosszúra sikerült könyv, kellően kitölti a lapokat a történet? 
P: Ahogy pont az előbb is írtam, kivételesen még a leírások se untattak, szükségesnek éreztem őket. Tény, hogy nincs rengeteg fordulat a történetben, nem egy kalandregény, valahogy mégse éreztem hosszúnak ezt a 600 oldalt. Ez is erősíti a két szereplő
Forrás
kapcsolatának kialakulását. Már csak azt mondhatom, hogy ez egy igazán különleges történet. *-* Csak örülni tudok, hogy ennyi romantikus könyv elolvasása után is lehet találni egyedi darabokat, amik kiemelkednek a többi közül. :)

I: Van úgy, hogy egy fele ilyen rövid könyvvel is megszenvedek, mert egyszerűen nem tudok vele haladni, nem köt le, csak szenvedek vele. Szerencsére itt nem erről volt szó. Az elején amikor a kezembe vettem meglepődtem, hogy milyen terjedelmesre is sikerült. Kíváncsi volt mivel is sikerült megtöltenie a lapokat az Írónőnek, de félelem egy cseppet sem volt bennem. Elég gyorsan pörögtem előttem az oldalak, tetszett amit a lapokon találtam. Örülök, hogy ilyen könyveket is elhoz az olvasóinak a KMK, mert a romantikus lelkem ilyen történetek megismerésére is vágyik.

„Csináld, ami boldoggá tesz, Van! Soha senki nem fog annyit törődni veled, mint amennyit te magaddal törődnél.”

Kedvenc jelenetem:
P: Amikor Aiden felfedezi a karácsonyi ajándékát.
I: Vanessa megmondja a magáét Aiden-nek.
Kedvenc szereplőm: 
P: Vanessa
I: Vanessa, Zac.
Hasonló könyv:
P: Mondjam a Büszkeség és balítéletet? :D
Kinek ajánlom:
I: Szeretnél megismerni egy olyan szerelem kibontakozását amely nem rögtön ezer fokon ég, hanem szépen lassan bontakozik ki.
Értékelésem: 
P: Csakis 5 puzzle darabot adhatok neki.
I: Vanessa és Aiden szerelme megérdemli a 4,5 hajfestést.

Érdekesség: A szemfüles olvasók kiszúrhatják, hogy akad összefüggés az Írónő regényei között. A 2015-ös Kulti főszereplője Sal, aki Vanessa barátnőjének, Diana-nak az unokatestvére. Ezen kívül a nagyszájú fodrászlánnyal is találkozhatunk még saját regényében a Wait for it című könyvben. :)

Cím: Kulti
Megjelenés: 2015.03.20.
Fülszöveg: 
„Bízz bennem, már képen akartalak törölni egyszer vagy ötször.”
Amikor a férfi, akit gyerekként istenítettél, az edződdé válik, lehetne a világ legnagyszerűbb dolga. A hangsúly a lehetne szón van.
Nem kellett egy hét a huszonhét éves Sal Casillas-nak, hogy megkérdőjelezze, mit látod a nemzetközi foci ikonban – miért tapétázta ki a szobája falát a posztereivel vagy miért képzelte el, hogy feleségül megy hozzá és szuper tehetséges focista babákat szül neki.
Sal már régen túl van a legrosszabb képzeletbeli szakításokon a férfival, aki azt se tudja, hogy létezik. Ezért nincs felkészülve Reiner Kulti azon verziójára, aki felbukkan a csapat szezonjának közepén: egy csendes, visszahúzódó árnyékaként annak a szenvedélyes férfinak, aki valaha volt. 
Cím: Wait for it
Megjelenés: 2016.12.07.
Fülszöveg: 
Ha valaki azt mondja, felnőttnek lenni könnyű, még nem elég régóta az. Diana Casillas megerősítheti ezt: nagyrészt azt se tudja, mi a francot csinál. Hogy vészelte át élete utolsó két évét úgy, hogy nem ölt meg senkit, kész csoda. Nem kellene ilyen nehéznek lennie a felnőtt életnek. Egy új házban, két kisfiúval, egy hatalmas kutyával, egy munkával, amelyet általában szeret, egy családdal, ami több, mint elég, és barátokkal, meglenne mindene, amit valaha kérhet. Kivéve egy pasit. Vagy férjet. De kinek van szüksége ezekre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése