2020. 05. 06.

On Sai: Álruhában (Vágymágusok 1.)

Író: On Sai
Cím: Álruhában
Sorozat:
Vágymágusok 1.
Kiadó: KMK
Kiadás éve: 2019.
Terjedelem: 300 oldal
Fülszöveg: 
Lehet barátság férfi és nő között?
Szépvölgyi Rianna egy eldugott völgy grófkisasszonya, aki bogaras atyjával és zenész ikeröccsével él. Rianna férfiruhában van, amikor balszerencséjére találkozik Ras parancsnokkal, aki a hazaérkező hírhedt Kartal hercegnek gyűjt katonákat.
Riannát összecseréli az ikertestvérével, és magával viszi.
Ha rájönnek, hogy Rianna lány, kiirthatják felségárulásért a családját.
Vajon sikerül visszacserélnie magát, mielőtt lelepleződik?
De mit tegyen addig a férfiasan vonzó Ras, a magát mutogató jóképű Mort és a vad Lidérc közelében, ha a mágiája csalogatja a férfiakat?
Míg a hercegre várnak, valaki vadászni kezd a csapatra.
Rianna nem számíthat másra, csak az eszére, és egy hajmeresztő szövetségesre, miközben őket lesi a természet, ami hol a halálukat akarja, hol pedig illetlenül valami mást.



„Nincs ijesztőbb, mint a természet, ez az őserő, amit észre sem veszünk, de körbevesz.” 

Forrás
Nem állíthatom, hogy On Sai munkássága tipikusan az én ízlésvilágomnak való lenne. A nagy népszerűség miatt mégis belefogtam a Calderon sorozatba, ami engem is beszippantott. A sci-fi vonal ellenére nagyon élveztem a történetet, a stílust, a humort, és azóta is nagyon várom, hogy folytatódjon. A blogra került legelső értékeléseim egyike épp A felségáruláshoz bricsesz dukál regényéről készült. Ezen felbuzdulva az Apa, randizhatok egy lovaggal? könyvet is olvastam, úgy hittem, azzal nem lőhetek mellé, mert közelebb áll hozzám műfajilag. Sajnos az nagy csalódás lett, nehezen rágtam át rajta magam. Az volt a frissebb élmény, ezért a decemberi megjelenési dömping alkalmával úgy éreztem, az Álruhábant kihagyhatom, még se vehetek meg mindent. Így majdnem lemaradtam erről a csodás alkotásról, de szerencsére Indie meglepett vele karácsonyra. ^-^ 

„A világ változik, és a változás maga az élet – …” 

Rianna (Forrás)
Nagyon szeretem azokat a történeteket, ahol megjelenik a mágia. Olyan jó elképzelni, milyen
lenne, ha tudnánk irányítani a tüzet vagy vizet. Esetleg képesek lennénk teleportál, olvasni mások gondolatában. Épp ezért jó ponttal indított nálam ez a könyv, és hamar rájöttem, hogy itt nem csak egyszerűen megjelenik a mágia, itt a varázslat átsző szó szerint mindent, és ezt imádtam. A történet, ahogy a fülszövegből is kiderül, úgy indul, hogy katonákat gyűjtenek a hercegnek és egy szerencsétlen eset miatt Riannát összecserélik ikertestvérével, Roan-nal. Ez nem volt igazán nehéz, mert kettőjük közül mindig a lány volt a tökösebb, a bátrabb, hamarabb kiállt az igazáért, míg bátyja kissé mimóza lelkületű. Eleinte nehezen szakadtam el Mulan meséjétől, ahol a főhősnő apja helyett vonul hadba, mert valljuk be, eléggé hasonlóan kezdődik a sztori, de hamar el tudtam engedni, mert a folytatás sokkal többet nyújt. 

„Bezárt várban egy szipollyal… az igazi rémmesék így kezdődnek… Minden rendesebb ballada rólam szól.” 

Azt hiszem a cselekmény szempontjából nem lövök le nagy poént, ha azt elárulom, hogy
Lidérc (Forrás)
ebben a világban a férfiak bírnak mágiával, a nőkre ez nem igazán jellemző, így főhősnőnk igen egyedi varázsképességeivel, még ha azokat igen csekély mértékben is tudja irányítani. Kissé fiús lányként kezdetben jó mókának tűnhet, hogy csatlakozik Ras parancsnokhoz és a toborzott fiatalokhoz, de hamar kiderül, ez bizony igen nehéz küldetés. Az mindenki számára eléggé nyilvánvalóvá válik, hogy Rianna kissé furcsa, azonban mindenki azt hiszi, hogy máshonnan fakad ez a különcség. Szőlőcskének bélyegzik (itt kell megjegyeznem, hogy tetszettek az újonnan alkotott kifejezések, de ez volt a kedvencem :D ) és emiatt távolságot tartanak tőle. Pontosítok, próbálnak távolságot tartani, mert titkon mindannyian érzik a láthatatlan vonzerőt, ami a hősnőnkhöz csábítja őket. Roanként a lány számos kellemetlen és sokszor megmosolyogtató helyzetbe került, amit egytől egyig öröm volt olvasni. Nem kellene feltűnést keltenie, mégis mindig ott van a dolgok sűrűjében, minden bajnak ő a forrása és ezeket a jeleneteket úgy szerettem. Szegény lány, igyekszik háttérbe húzódni, de a sok férfi teljesen máshogy gondolkodik, és női agy kell itt a problémák megoldásához. 

„Elvörösödtem. Ras annyira férfias volt ebben a percben!
És mindjárt kibelezi az ajtó…” 

A varázslat mellett nagyon fontos eleme a könyvnek az erotika, az ébredező szexuális
Ras (Forrás)
érdeklődés. Furcsa lehet, de mégis tökéletesen illett a történetbe. Rianna annak ellenére, hogy kemény lány, másokhoz hasonlóan álmodozik arról, hogy eljön érte a herceg fehér lovon, és megtalálja számára az igazit. Egy férfiakkal teli várban akad bőven jelölt. Nem bontakozik itt ki konkrét románc, de fantáziálgatásának nem tud gátat szabni. Hiányolhatnám a szerelmi szálat, mert klasszikus értelemben ez nem volt benne, de helyette számos olyan esemény történt, amik miatt szinte még olvasás közben is elpirultam. Rianna felfigyel Ras parancsnokra, Mort jóképűsége sem hagyja hidegen, de leginkább a Lidérccel közös jelenetei voltak élvezetesek. A két fiatal egymás agyára megy, és tudjuk, az ilyen „gyűlöllek” kapcsolatokból tud kialakulni a legnagyobb szerelem. Állandóan egymás útját keresztezik, nem jó értelemben, mégis sokszor kénytelenek kisegíteni a másikat a bajban. A szereplők tartogattak bőven meglepetést, és amikor már azt hiszem kibogoztam a szálakat, az Írónő elterelő hadműveletbe kezd és csak nézek, hogy akkor most mi is van? 

„Lidércet nem érdekelte, mit gondolhat más arról, hogy ő igazi férfi vagy sem, egyszerűen átölelt és hosszan ringatott. Megsimogatta a fejem, és arcokat a nyakához nyomta. Éreztem, hogy a testéhez közel akart tartani… óvni, szeretni, önmaga keménységével beburkolni, hogy ne sebezhessen a világ.”


Mort (Forrás)
Sok-sok kedves elem mellett a végére tartogattam még egyet. A világban, akár ott, akár itt, a legtöbben úgy hiszik, erőszakkal lehet minden vitás kérdést megoldani. Egy ilyen társadalomban bukkan fel Rianna, aki anyja tudását használva rájön, hogy a szeretet sokkal nagyobb erő. Nagyon tetszett ez a pozitív üzenet, mert igenis meg kellene mindenkinek szívlelnie. Viszont alig várom már, hogy kiderüljön, meddig képes Rianna ezt a színjátékot űzni, és pár titok lelepleződése után, hogyan folytatódik a kalandja. Remélem nem kell sokat várnunk a folytatásra. :) Áh és még itt a végén szeretném megjegyezni, hogy most szokásostól eltérő módon kicsit jobban elszabadult a fantáziám szereplők terén. Több esetben sem találtam leírásnak megfelelő képet, ami megszemélyesíthette volna a fejemben lévő alakokat, de hangulatban, arckifejezésben mégis ők a tökéletesek. A legextrémebb talán Ras parancsnok, aki valójában kopasz férfi, én meg egy igen hosszú hajú férfit választottam hozzá. :D
„Vajon milyen vagyok? Azt hiszem, gonosz. Sokkal könnyebb jónak lenni, ha az embernek nincs hatalma.” 

Kedvenc jelenetem: Az ajtó "megszelídítése" nagyon hatásos jelenet volt.
Kedvenc szereplőm: Rianna, Lidérc
Hasonló könyv: Stílus miatt az írónő többi könyvét mondhatnám, de azt leszámítva annyira egyedi, hogy nem tudok hasonlót mondani.
Értékelésem: Újra bebizonyosodott számomra, hogy érdemes On Sai regényeket olvasni, 5 szőlőcskét adok neki.


Most a montázs sok eleme AniTiger pinterest táblájáról van, ezért ezt külön megjelölöm most forrásként. :)

Érdekesség: Egy viszonylag friss interjút találtam az írónővel, amiben a regényről faggatják. Ezen kívül jó tudni, hogy Két herceg címmel várható a második rész, előzetes tervek szerint ősszel érkezhet, bár nem tudni a vírus mennyit módosít a dolgokon, de mindenképp reménykedhetünk idei folytatásban. :)

Kovács Alexa: Újabb Vörös pöttyös történettel örvendeztetted meg az olvasóidat, de közben dolgoztál a sok éve várt Artúr köteten is. Nehéz két ennyire különböző történettel foglalkozni?
Nem volt könnyű. Nagyon más hangulatú történetek, másképp kell nyúlni a szereplőkhöz, másképp építem fel a világot is. Párhuzamosan nem is ment, hanem amikor befejeztem az Álruhában kötetet, utána szünetet tartottam, majd megírtam az Artúr végét is.
 
A könyv borítóját László Maya készítette, de több terve is volt. A végleges a kedvenced, vagy valamelyik „nem nyert” terv is elnyerte a tetszésedet?
Nagyon tetszettek a kimaradó tervek is, a palota gyönyörű volt, és egy körtés kompozíció is a szívemhez nőtt. Maya nagyon gyorsan, és nagyon látványosan rajzol, rendkívül tehetséges alkotó, öröm vele dolgozni.
 
Milyen nehézségeket okozott E/1-es nézőpontkarakterben megírni a történetet? Miben volt más, mint E/3 nézőponttal dolgozni?
Nagyon más. Egyrészt könnyebb, gyorsabb, és nem kell figyelnem a különböző hangokra, sem az infóadagolásra. Másrészt nehezebb a világépítés, mert csak annyit látunk, amennyit a lány lát, márpedig sok dolgot nem lát. Másik baj, hogy az infók nem mehetnek a cselekmény rovására, hiszen ha megtámadják, reagálnia kell, és nem elmélkedhet a mágiarendszer mibenlétéről. Az első kötetet nem akartam telezsúfolni kilógó világépítési elemekkel, de a másodikban már rengeteget megtudunk, mert Rianna hozzá fog férni könyvekhez, és új szereplők is érkeznek.
 
Nem tartottál attól, hogy kicsit „sok” lesz a történet az olvasóidnak? Én olvasás közben azért elbizonytalanodtam, biztos VP kategóriába sorolnám-e? Ezt mi alapján döntöttétek el?
Forrás
Ha fantasy, sci-fi, thriller stb. van a tollam alatt, akkor természetes, hogy a jelzőket az adott világhoz igazítom, és a szereplők a világ logikája mentén haladnak. Pontosan ezt csinálom a romantikus részek terén, ezért vannak pikáns jelzők, és olyan jelenetek, amik zavarba hozzák az olvasók. Ilyen a dobos „küzdelem”, ahol először próbáltam harci jelenetet írni, de sem a lány képessége, sem a jelleme nem indokolta, és világépítésileg is hiteltelen volt az egész. Eleve VP-be írtam. Ha Zafírnak szántam volna, akkor erős szexjeleneteket kellett volna írnom, ami szerintem jobban zavarba hozta volna az olvasókat. És a világépítés egy felnőtt sorozatban keményebb, realisztikusabb, márpedig az egyetlen dolog, amit nem vagyok hajlandó megírni, az a nemi erőszak. Majd egy más, puhább, békésebb világra esetleg megírok egy Zafír könyvcsaládba való sztorit.

On Sai és Kovács Alexa
 
Ha bármelyik elem mágiáját elsajátíthatnád, melyiket választanád és miért pont azt?
A vizet. Ez a legéltetőbb elem.
 
Ugyan nincs szemszögváltás a történetben, de még így is minden szereplőnek külön hangot tudtál adni. Melyikőjüket fogadnád el tanítódnak, ki lenne a szövetségesed, és ki az ellenséged?
Tanítónak Lidércet, mert hajmeresztő, világlátott, és félelmetes túlélő. Szövetségesnek Frellelont, mert okos kis genyó, és inkább legyen mellettem, mint ellenem. Ellenségnek Amron kapitányt, mert erős, tisztességes, és dicső dolog lenne akár legyőzni, akár meghalni a keze által. Igazi nemes küzdelem.
 
Lidérc szemszögéből nem tervezel írni esetleg a későbbiekben, mondjuk novellát? Mint ahogy Kósza is kapott.
Az első variánsban őt is megszólaltattam, de annyira lelassult a sztori, hogy hosszas gondolkozás után kivettem a szálát. Majd felteszem a netre a nyitójelenetét. Később pedig szeretnék még novellákat írni vele, mert nagyon izgalmas, hogy ő mit lát Riannából.
 
Most dolgozol a második köteten. Hány részesre tervezed a sorozatot? Megállsz háromnál, vagy van esély hosszabbra?
A kiadóval hármat beszéltünk meg, de még nem tudom biztosra megmondani, hogy hány lesz. Majd meglátjuk, hogy a cselekmény mennyire halad. Az E/1-es narráció miatt lassabb léptékkel haladok, például az első kötetbe a mutatványosok sem kerültek bele, ők a második kötetben lesznek jelen, és megkeserítik Rianna életét. Persze, így is kerek a kötet, és remélem, nagy élmény volt az olvasóknak. Köszönöm a nagyszerű kérdéseket.

Forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése